Miljövänliga veckan: Ta vara på det du har/Fixa grejen

Målet med kampanjen ”Fixa grejen! ” är att fler svenskar ska börja ta hand om sina saker och kläder så de håller längre.

Att vårda, laga och ändra, återanvända och återvinna.

Visst kan det vara kul att shoppa, men att sköta om sakerna vi har ger ofta en större tillfredsställelse under en längre tid.

Dels får älskade ägodelar en längre livslängd. Dels sparar vi ofta pengar, samtidigt som vi bidrar till att minska klimatutsläpp, skräp och miljöföroreningar.

Att fixa sina saker och kläder själv är ofta inte så svårt som det ser ut.

på: www.fixagrejen.nu

finns massor av tips på hur du kan göra !

Vi i föreningen vill sammanställa en förteckning över Fixare i kommunen så läs gärna brevet nedan.

Vi söker FIXARE i Vindelns Kommun

5 miljötips för mobilen:

1. Behåll din gamla lite längre om du kan.
  2. Köp en begagnad telefon.
  3. Byt batteri om det laddar ur snabbt och laga trasig skärm.
  4. Om du erbjuds en ny telefon när du förlänger ditt abonnemang, kan du fråga om du kan få lägre samtalskostnad i stället för en ny mobil om den gamla fortfarande fungerar.
  5. Lämna in alla uttjänta mobiler du har hemma till betrodda insamlingsalternativ. På www.pantaluren.se   kan du återvinna din mobiltelefon på ett miljövänligt sätt.

1 mobil = 86 kg avfall

I en enda mobil telefon kan det finnas upp till 30 olika metaller som när de bryts skapar massor av avfall.

Det sker ofta i Afrika och Asien under förhållanden som bryter mot mänskliga rättigheter och ger miljö och hälsoproblem.

VALNÖTSTRICKET:

Valnöt kan fixa repan i trämöbeln. (Funkar på mörka träslag)

När du gnider nöten( utan skal) frigörs oljor som tränger in i träet och jämnar ut repan.

Läs mer på : naturskyddsforeningen.se

och vår fixartips sida :

VAD HÄNDER I VINDELN

Workshops: Lappa& Laga,sy nytt av gammalt, Skapa av Skrot under ht 2018

Klädbytardag 17/11 på fhsk m.m.